Kolora remont kuchni tunezyjskiej

Kuchnia tunezyjska kolora należy do najostrzejszych kuchni świata. Jeśli Tunezyjczyk nie ma czegoś czerwonego na talerzu to gotów jest odstawić swoją porcję na bok – czerwień bowiem króluje we wszystkich tunezyjskich potrawach (a to zasługa pomidorów i papryki – podstawowych składników większości dań).

Potrawy tunezyjskie można podzielić na dwa rodzaje:

  • dania, które je się łyżką, np. kuskus
  • dania, które je się pomagając sobie kawałkiem chleba, np. gulasz

Pieczywo uważane jest tu za niezbędny składnik, który powinien uzupełnić każdy posiłek. Najpopularniejsza jest baguette, czy podłużna bułka pszenna (znana także w Polsce).

W Tunezji bardzo popularne są owoce morza (w szczególności krewetki smażone na grillu lub podawane z majonezem) oraz ryby (doprawiane najczęściej szafranem, czosnkiem, papryką i kminkiem).

Ciekawą tunezyjską potrawą jest odżdża, czyli jajka w ostrym sosie pomidorowym z pastą harrisa – jest to niezwykle ostry dodatek do większości dań, choć może ona stanowić również osobną przekąskę, podawana jest wtedy na talerzyku wraz z oliwkami (nawet maleńki kęs bułki zanurzonej w harrisie może wywołać „pożar” na podniebieniu przeciętnego Europejczyka…). W skład harrisy wchodzi: papryka, mięta, kolendra, czosnek, kminek i oliwa (która łagodzi palący smak pasty).

Tunezyjskie kuskus

Narodową potrawą Tunezyjczyków jest kuskus, czyli drobna kaszka (o tej samej nazwie co potrawa) wymieszana z mięsem, choć podawana również z warzywami, rybą lub na słodko. Ciekawym daniem jest brik – pieróg z cienkiego ciasta nieco przypominającego ciasto francuskie lub strudlowe, smażony w oleju, rzadziej pieczony. Farsz (tradycyjny) składa się z: cebuli, tłuczonych ziemniaków, natki pietruszki, surowego jajka i tuńczyka. Brika można kupić zarówno na ulicy (pod nazwą Chapati), jak i w eleganckiej restauracji – jest to potrawa, którą można nazwać tunezyjskim odpowiednikiem jedzenia z fast foodów.

Po posiłku podawana jest zwykle herbata miętowa, kawa po turecku lub kawa po arabsku (serwowana z kardamonem). Nie można też zapomnieć o słodkościach – bardzo popularne w Tunezji są ciasteczka (podobne do tureckiej baklawy), choć częściej Tunezyjczycy na deser zjadają świeże owoce.