Pieczywo wegańskie z dostawą do domu

Kuchnia śląska to regionalna kuchnia, która wykształciła się na obszarze dzisiejszego Górnego i Dolnego Śląska. Z racji geograficznego położenia tego obszaru Europy i zmiennych losów historycznych kultura i kuchnia śląska stanowią mieszaninę elementów pochodzących od różnych narodów – polskiego, czeskiego, słowackiego, austriackiego, niemieckiego. Wielonarodowościowy, wielojęzykowy charakter tego obszaru geograficznego przyczynił się do wytworzenia specyficznej kuchni regionalnej. Również charakter pracy zarobkowej, jaką podejmują mężczyźni na Śląsku od wielu, wielu lat – górnictwo – przyczynił się w znacznym stopniu do charakteru kuchni śląskiej.

Mówiąc najkrócej, kuchnię śląską charakteryzuje najlepiej kilka przymiotników: pożywna, bardzo sycąca, kaloryczna. Mieszkańcy Śląska, żyjący głównie z górnictwa, potrzebowali zawsze wysokokalorycznych, bardzo pożywnych, bogatych w białko potraw. Stąd wiele w kuchni śląskiej dań mięsnych. Wszelkie rolady mięsne i wyroby wędliniarskie to podstawa kuchni Górnego i Dolnego Śląska. W tradycyjnych roladach kuchni śląskiej wykorzystuje się wołowinę, jednak powszechnie używa się także mięso drobiowe i wieprzowinę. W płaty mięsa zawija się farsz, którego skład bardzo często zależy od przyzwyczajeń i upodobań szefa kuchni. Farsz składa się zazwyczaj z boczku, kiełbasy, ogórka kiszonego i czerstwej skórki chleba – chleb z dostawą. Inną mięsną potrawą śląską są tzw. karminadle. Ta tradycyjna potrawa górnośląska to mówiąc najkrócej kotlety z mielonego mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego, ale i z mięsa króliczego. Tradycyjne śląskie karminadle to jednak kotlety z mięsa wieprzowego i śledzia.

Inny śląski przysmak mięsny to tzw. krupniok. Jest to kaszanka, potocznie określana także jako kiszka. Taki krupniok przyrządza się z kaszy i krwi oraz podrobów i przyprawia się taki wyrób cebulą, pieprzem i majerankiem. Krupniok taki ma cienką osłonkę z jelita i jest jednym z podstawowych wyrobów wędliniarskich wykonywanych podczas świniobicia (wówczas dostępna jest świeża krew).

Kuchnia śląska to także słynne potrawy jarskie. Kluski śląskie, jak sama nazwa wskazuje, to jeden z podstawowych przysmaków kuchni Śląska. Kluski te wykonuje się z ugotowanych ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Podaje się je zazwyczaj z sosem i mięsem, np. z roladą. Inne śląskie kluski to kluski czarne. Nazywane są one także kluskami polskimi, tartymi lub szarymi. Całości obiadu dopełni żur (żur śląski) – zupa przyrządzana na bazie zakwasu z mąki mająca charakterystyczny kwaśny smak. Sama nazwa zupy pochodzi od niemieckiego słowa sur (dziś: sauer), oznaczającego “kwaśny, skisły”. Inna regionalna zupa śląska to wodzionka, gotowana na bazie chleba oraz wrzątku. Dodaje się do niej także tłuszcz zwierzęcy i duże ilości czosnku. Podaje się ją często z bratkartoflami, czyli ugotowanymi i usmażonymi ziemniakami.