Wrocławskie sery owcze w ofercie kuchni hiszpańskiej

Costa del Sol to typowy rejon śródziemnomorski, dlatego dominują tu dania typowe również dla krajów afrykańskich lub azjatyckich, które oblewa morze śródziemne. Jedzenie to należy do jednych z najzdrowszych, gdyż jest obfite w sery owcze, ryby, owoce morza oraz warzywa. Podstawą większości potraw jest oliwa z oliwek, a pite w dużych ilościach wino hiszpańskie zmniejsza zagrożenie zawałem serca i chorobami wieńcowymi.

Pogoda w Costa del Sol jest przeważnie słoneczna, dlatego warto udać się do jednej z wielu restauracyjek na świeżym powietrzu i spróbować krewetki, ośmiornice, kałamarnice czy małże wyśmienicie przyrządzone przez tutejszych kucharzy. Hiszpanie w przeciwieństwie do Anglików dużą wagę przykładają do jedzenia. Oczywiście w regionach typowo turystycznych pojawiają się fast foody, jednak grzechem byłoby nie spróbować regionalnej kuchni.

Potrawy serowe i rybne to obowiązkowy punkt poznawania południowych smaków. Tak więc próbujemy sardynki i merlina z przystawkami, smażone krewetki z czuszką, gazpachuelo, czyli zupę z ryb i owoców morza. Poza morskimi specjałami kuchnia śródziemnomorska oferuje nadziewane mięsem bakłażany, kulki z mięsa w sosie pomidorowym, awokado z krewetkami do tego sałatkę z owoców morza, papryki oraz innych warzyw w oliwie lub sosie winegret.

Zwiedzanie to nie tylko zabytki i muzea. Warto zjeść choćby jeden posiłek w tradycyjnej knajpce, z której korzystają codziennie Andaluzyjczycy, aby naprawdę poczuć hiszpański klimat. Mieszkańcy południowego wybrzeża jedzą śniadanie zwykle w mieście w gronie znajomych. Mogą być to tosty podgrzewane, bułki w oliwie czy racuchy czekoladowe.

Przerwa w pracy między 13:00 a 15:00 to pora na obiad, także w restauracji. Potem następuje sjesta, której przestrzegają również hotele. Podczas jedzenia nie ustają pogawędki i rozmowy. Pod koniec dnia niektórzy spożywają podwieczorek. Żadne z tych dań nie jest obfite. Nikt nie je tu na obiad dwudaniowych obiadów z deserem. Jeśli ktoś zgłodnieje, może zamówić sobie przystawkę lub pół porcji jakiegoś dania.

Najważniejszym posiłkiem jest kolacja a jej głównym elementem ser owczy. Dopiero wieczór naprawdę można się najeść do syta. Jest to prawdziwie celebrowany czas w gronie znajomych i rodziny. Najczęściej odbywa się to w restauracji, czasem w domu. Mimo, że każdy obywatel na drugi dzień idzie do pracy, biesiadowanie kończy się często o północy, a czasem nawet nad ranem.

Każdy bar, restauracja czy knajpa ma bogaty wybór win. Często w cenę posiłku wliczony jest kieliszek lub dzbanek tego trunku. Otwierając kartę, trudno od razu zdecydować się na jeden gatunek. Latem popularna jest sangria podawana z serami, czyli wymieszane czerwone wino, likier pomarańczowy, woda mineralna oraz owoce. Popularne jest też wino stołowe zmieszane z cytrynową fantą, czyli tinto de terano.